Munasolujen luovutus - lahjaksi elämä

31.07.2024

Munasolujen ja siittiöiden luovutus voi mahdollistaa lapsen saamisen lapsettomalle pariskunnalle tai itselliselle naiselle. Munasolujen luovuttajista on jatkuva pula ja siksi halusin kirjoittaa asiasta muutaman sanan, sillä parhaimmillaan tässä voi lahjoittaa elämän.

"Suomessa tehdään vuosittain noin 13 000 hedelmöityshoitoa, joista viidesosassa käytetään luovutettuja munasoluja, siittiöitä tai alkioita. Luovutettuja munasoluja voidaan käyttää hedelmöityshoidossa, mikäli toistetuissa lapsettomuushoidoissa lapsettomuuden syy on todettu munasoluperäiseksi tai munasarjojen toiminta on loppunut ennenaikaisesti synnynnäisen häiriön, muun sairauden tai esimerkiksi syöpähoitojen vuoksi. Luovutettuja munasoluja voivat tarvita myös naisparit ja yksin lasta haluavat naiset." - Felicitas Mehiläinen

Elämän alku on ihmeellistä ja joskus mutkikasta.
Elämän alku on ihmeellistä ja joskus mutkikasta.

Minä olen munasolujen luovuttaja

Olen luovuttanut munasoluja itse vajaa kymmen vuotta sitten Felicitaksella ja minulle on jäänyt lämmin muisto prosessista. Kuka vain 22–35-vuotias perusterve nainen, jolla ei ole esteenä munasolujen luovutukseen vaikuttavia vakavia periytyviä sairauksia, voi toimia luovuttajana. 

Luovutuksen alkuun kuuluu haastattelukäynti, jossa kerrotaan munasolujen luovuttamisesta, haastatellaan mahdollista luovuttajaa sekä kartoitetaan terveydellisiä tekijöitä. Prosessi etenee terapeutin tapaamisella, jossa keskustellaan muun muassa elämän tilanteesta ja minkä vuoksi on kiinnostunut toimimaan munasolujen luovuttajana. Luovuttajan terveydentilaa tarkastetaan myös erilaisin tutkimuksin niin laboratoriotutkimuksin, kuin lääkärin tutkimuksinkin. Lopulta, mikäli kaikki on kunnossa, päästään suunnittelemaan hoitoa. 

Näin prosessi etenee munasolunluovuttajan näkökulmasta. Kuva: Felicitas Mehiläinen
Näin prosessi etenee munasolunluovuttajan näkökulmasta. Kuva: Felicitas Mehiläinen

Hoidon aikana munasarjoja stimuloidaan erilaisin pistettävin lääkkein, useimmiten 9-12 päivän ajan. Tuona aikana käydään myös ultraäänitutkimuksessa muutaman kerran. Pistoshoito oli mielestäni hyvin helppo toteuttaa, vaikka luonnollisesti itseensä pistäminen jännitti hieman etenkin ensimmäisinä päivinä. Lääkkeet eivät aiheuttaneet muistaakseni minulle juurikaan sivuvaikutuksia. Munasolujen keräys oli prosessin jännittävin vaihe. Munasolut kerätään emättimen kautta lääkärin toimesta ultraääniohjauksella pistettävällä neulalla. Minä tosin olin hyvin lääkittynä ja seurailin melko rauhakseen operaatiota lääkepöllyssä, pahin oli ehkä lääkkeiden vaikutuksen jälkeinen pahoinvointi - joka on kyllä hyvin yksilöllistä. Keräystoimenpide oli hyvin nopea, se kestää noin 10 minuuttia ja sen jälkeen jäin lepäilemään muutamaksi tunniksi klinikalle ja loppu päiväksi kotiin.


Luovuttaisinko uudestaan munasoluja?

Kyllä luovuttaisin! Minua pyydettiin uudestaan luovuttajaksi muutama vuosi luovutuksen jälkeen, mutta valitettavasti en pystynyt silloin luovuttamaan (enkä nyttenkään) koska lääkäri arvioi painonnousuni olevan riski luovutukselle tai lähinnä minun kipulääkitykselleni. Tuo asia harmitti, koska olisin mieluusti luovuttanut uudestaankin. Pian minulla tulee myös ikä vastaan eli olen liian vanha jo luovuttajaksi. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että olen saanut kerran elämässäni kokea luovuttamisen sekä antaa mahdollisuuden elämään. Toivon, että edes yhdestä noista pienen pienistä munasoluista on syntynyt elämää. 

Toivon, että edes yhdestä munasolusta on syntynyt tähän maailmaan uudet pienet jalat.
Toivon, että edes yhdestä munasolusta on syntynyt tähän maailmaan uudet pienet jalat.

Kiinnostuitko sukusolujen luovutuksesta?

Nyt on #aikaluovuttaa!